Sportsko ribolovno društvo “Karas” Peklenica

Adresa: Peklenica, Trg Pekleničkih rudara 3

Kontakt telefon: 099 219 9093

Prodaja ribolovnih dozvola: gostionica CITY Peklenica

Aktualno rukovodstvo: Ivan Šoštarić-predsjednik, Josip Jambrošić-dopredsjednik, Darko Oreški-tajnik

Na inicijativu mjesnog odbora i nekolicine ribolovaca 28. prosinca, 1991. godine osnovano je ribolovno društvo KARAS Peklenica. Prvi predsjednik bio je Darko Oreški, tajnik Krunoslav Novak, a blagajnik Mladen Frančić.

Prvih godina bilo je dosta ribolovaca iz susjedne Slovenije, pa je društvo brojilo preko 350 članova. Formiranjem novih društava u Miklavcu i Križovcu, te u to vrijeme zakonskih barijera za strance, taj broj se znatno smanjio. Danas je to društvo sa stabilnim brojem od oko 120 članova.

Domicilne vode su Pekleničke grabe, rijeka Mura, te stara Mura Verk između Peklenice i Križovca. Posebno su interesantne Pekleničke grabe, koje su nastale iskapanjem ugljena na površinskom ugljenokopu prije gotovo stotinu godina.

Službena prostorija društva je u sklopu Društvenog doma u Peklenici. Zbog blizine državne granice pokušaj izgradnja ribičkog doma do danas nije ostvaren.

Od prvog dana posebne aktivnosti članova društva orijentirane su na športsko natjecateljski dio. Ranijih godina posebno su se isticale ekipe mlađih kategorija. Danas je rad sa mladima pomalo zapostavljen, ali ambicije i dalje postoje.